کاوش موضوع کبد
صفحه اصلی
کبد
جِگَر یا کَبِد (به انگلیسی: Liver)، اندامی است که تنها در مهرهداران یافت شده و به سمزدایی متابولیتهای مختلف پرداخته و پروتئینها و مواد زیستشیمیایی لازم برای گوارش و رشد را تولید مینماید. در انسانها، کبد در یک چهارم سمت راستِ بالایی شکم و زیر پردۀ دیافراگم واقع شده و سبب دیده نشدن اسفنکتر انتهایی مری از نمای جلویی شدهاست. نقشهای دیگر آن در متابولیسم شامل تنظیم ذخیرۀ گلیکوژن، تجزیۀ گویچههای سرخ خون و تولید هورمونها است. که جزو دستگاه ایمنی به حساب میآید
کبد یک اندام گوارشی کمکی است که مایع صفرا را تولید میکند. صفرا (زرداب) مایعی قلیایی است که شامل کلسترول و نمکهای صفراوی است و به تجزیهٔ چربیها کمک میکند. کیسه صفرا (زَهره)، کیسۀ کوچکی است که درست زیر کبد قرار داشته و صفرای تولیدشده توسط کبد را در خود ذخیره کرده و سپس این مایع به رودۀ کوچک جهت تکمیل گوارش حرکت میکند. کبد، بافت بهشدت تخصصیافتهای است که اکثراً از هپاتوسیتها تشکیل شده و به تنظیم انواع متنوعی از واکنشهای حجم-بالای زیستشیمیایی، شامل ساخت و تجزیۀ مولکولهای پیچیده و کوچک میپردازد که بسیاری از اینها برای عملکرد حیاتی طبیعی بدن لازماند. تخمینهای مختلفی در ارتباط با تعداد عملکردهای کبد صورت پذیرفته، اما کتابهای مرجع اغلب شمارشان را حدود ۵۰۰ تا برآورد کردهاند.
هنوز مشخص نیست که چگونه نبود کبد را میتوان در طولانیمدت جبران نمود، گرچه که تکنیک دیالیز کبدی را در کوتاهمدت میتوان بهکار گرفت. تا ۲۰۱۸ میلادی نتوانستهاند کبدهای مصنوعی را در غیاب کبد طبیعی، برای جایگزینی طولانیمدت آن بسازند، و در حال حاضر پیوند کبد تنها گزینه برای مواجهه با نارسایی کبدی است.
واژگان مربوط به کبد با پیشوند -hepat در انگلیسی آغاز میگردد. این پیشوند از کلمهٔ -ἡπατο که در یونانی به معنای «کبد، جگر» است ریشه گرفتهاست.
تنها ۲۵٪ از یک کبد انسان می تواند عملکرد کل یک کبد کامل را انجام دهد.... بیشتر در ویکی پدیا